Tuesday, October 2, 2012

Το κουκί και το ρεβύθι...

Αίσωπος: Ένας απο τους μεγαλύτερους παραμυθάδες στην ιστορία του πλανήτη! Τυχαίο;

 Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Γιουνανικός λαός στη συντριπτική του πλεοψηφία υπομένει στωικότατα όλα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον αναθεματισμενό τόπο. 
 Κάποιοι το αποδίδουν στο πατροπαράδοτο ρουσφετοβόλεμα που είναι ένα από τα μόνα ισχυρά έθιμα που άντεξε το πέρασμα δεκάδων εκατοντάδων ετών από τη Ρωμαϊκή, στη Βυζαντινή στην Οθωμανική αυτοκρατορία  και τέλος σήμερα στο Ρεπούμπλικα Γιουνανιστάν ατοφιό και αναλλοίωτο.
 ´Αλλοι πάλι το αποδίδουν στο μεσογειακό κλίμα και lifestyle και την φυσική απάθεια, μιζέρια και δενγαμιέτε-ισμό και σταρχιδισμό που μας κατέχει ως ανθρώπους.
 Εγώ πάλι βλέποντας τα πράγματα από μια καλή απόσταση - να μην πιάσουμε και τίποτα ζωήφια - το αποδίδω στον εύκολο τροπό που ο Ρωμιός αγκιστρόνετε στον εκάστοτε εθισμό. 
 Από το τσιγάρο, στο πιομά, τον μπάφο, την πρέζα,την κόκα, το σκυλάδικο,το γήπεδο,το τάβλι...κτλπ κτλπ. Μπορώ να γράφω αυτή τη λίστα για καμία εβδομάδα πολύ άνετα.
 Από όλους αυτούς όμως, τους εθισμούς, ένας κατα την ταπεινή μου άποψη είναι ο ισχυρότερος, ο ποιό διαδεδομένος, η ποιό μεγάλη φυσική "πρέζα". Τα "φούμαρα"!  
 Δώσε στο Ρωμιό τη δυνατότητα να  αγοράσει και να πουλήσει παραμύθι και τον έχεις από κάτω στον αιώνα τον άπαντα. Οι πολιτικοί, οι παπάδες, οι δημοσιογράφοι κτλπ μας πουλούν παραμύθι χρονιά τώρα αλλά για μας η ρήση "Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως" δεν έχει απόλυτος κανένα νόημα και κάθε φορά γυρνάμε πίσω σε όλους αυτούς για περισοτερό από τα ίδια. 
 Αλλό κλασικό παράδειγμα στην εποχή μας είναι οι  σαπουνόπερες.
´Ολοι έχουν μοσχοπουλήσει σήριαλ στο Ρωμέικη Τηλεόραση , το 80 οι Αμερικάνοι, Δυναστία, Ντάλας, μετά το 90 οι δικοί μας, Λάμψη κτλπ, λίγο αργότερα ήταν τα Βραζιλιανικά και τώρα τα Τούρκικα.
 Γράφοντας το τελευταίο μου ήρθε μια ακατάπαυστη επιθυμία να τραγουδήσω...."Εμπρός της γης οι κολασμένοι, εμπρός της πείνας σκλάβοι εμπρός"...ως εδώ και με έπιασε μια λιγούρα πάω να σαβουριάσω κάτι..

No comments:

Post a Comment